En blogg om bil och verkstad

På resa genom Kosovo och Serbien


skrivet den 23 aug av Admin, klockan:11:36

Kosovo finns det många anledningar att åka till. Om du vill festa är Kosovos huvudstad Pristina det bästa alternativet. Ulpiana är en gammal Dardansk/Illyrisk stad som ligger strax söder om Pristina om du är intresserad. Prizren är en väldigt fin stad med en annorlunda arkitektur och den ligger i södra delen av landet. Prevalla är en nationalpark som inte ligger så långt från Prizren, kan vara skönt och koppla av där. Viktigt att tänka på dock: Om du tänkt resa vidare från Kosovo till Serbien kan du få problem då Serbien fortfarande inte erkänner Kosovo som en självständig stat. Så om du tänkt göra denna tur, undvik att få ditt pass stämplat i Kosovo. Kommer man däremot från Serbien och ska in i Kosovo, vilket vi gjorde, så föreligger inte samma problem.

Om du då besöker Serbien, antingen via Kosovo eller med ett flyg direkt från Sverige så finns det även här en stadig turism sedan några år tillbaka. Serbien var den största delrepubliken i det före detta Jugoslavien. I Serbien ingår provinsen Vojvodina i norr, medan Kosovo i sydväst alltså brutit sig ut och ensidigt utropat självständighet. Unionen med Montenegro har också upplösts och Serbien är numera helt avskuret från Adriatiska havet. Själva Serbien har aldrig haft någon större turism eftersom de under den jugoslaviska tiden sökte sig till de kuster som numer finns i Slovenien, Kroatien och Montenegro. Men att Serbien ändå drar en hel del besök är inte så konstigt. Här finns bland annat vackra bergsområden och flera nationalparker. Huvudstaden Belgrad med sitt livliga kultur- och nöjesutbud drar också till sig besökare.

Lite om hur det är att åka på vägarna i dessa länder med då: I Balkanländerna rekommenderas det att betala vägavgifter med bankort för att slippa få tillbaka lokal valuta om man nu inte vill handla med den. I Slovenien är det obligatoriskt att köpa en form av speciel vägtullbiljett kallad för putarina. Nuförtiden är det också en furiös bevakning av fortkörning i Serbien och det rekomenderas att hålla sig till trafikregler för att slippa de höga böterna. I Belgrad pågår också en stor mängd ombyggnation som gör att det uppstår köer och är allmänt svårframkomligt.  I Serbien rekommenderas vidare att ta pauser och undvika körning på kvällen, en stor del av landets motorvägar är kameraövervakade så det gäller att vara på sin vakt. Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed