En blogg om bil och verkstad

På resa genom Kroatien


skrivet den 11 nov av Admin, klockan:15:51

Kroatien är den enda av de forna jugoslaviska staterna som kvalar in bland svenskarnas tjugo populäraste resmål. Till Kroatien kommer svenskar med flyg, tåg, bil, båt och buss. Här finns populära turistmål som huvudstaden Zagreb, kuststäderna Pula, Šibenik, Vodice, Zadar, Baška Voda, Makarska, Hvar, Opatija, Poreč, Rovinj, Split, Pag och den medeltida staden Dubrovnik.

Den mest besökta delen är Dalmatien, som utgör den södra delen av Kroatiens kust mot Adriatiska havet. Vid kusten finns också många välbesökta öar, bland annat Krk, Kroatiens största ö, samt nationalparken Kornati och ön Hvar. Även Istrien är välbesökt, till exempel den romerska amfiteatern i Pula och de pittoreska städerna Rovinj och Poreč. I Istrien finns även världens minsta stad, Hum, med bara 23 invånare. Istrien bär än idag starka italienska kulturdrag och i en del kommuner är bland annat vägskyltar skrivna på både kroatiska och italienska; italienska talas fortfarande som förstaspråk bland ett fåtal invånare och det finns italienska skolor.

Kusten var populär bland turister fram till 1980-talet men under den första delen av 1990-talet var det knappt några turister alls som sökte sig till Kroatien då krig pågick. Efter fredsavtalet i Dayton 1995 har turismen återvänt och blomstrar numer som aldrig förr. Och det är inte konstigt med tanke på de vackra stränderna och det bedårande landskapet. Hit kommer det att bära av igen, var så säker!


Currently rated 2.5 by 46 people

  • Currently 2,47826/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed