En blogg om bil och verkstad

På resa genom Makedonien


skrivet den 15 aug av Admin, klockan:17:34

Det som en gång var Jugoslavien har sedan början av nittitalet förändrats kraftigt. Landet Jugoslavien omfattade det område som idag utgör staterna Serbien, Kroatien, Slovenien, Bosnien och Hercegovina, Montenegro, Makedonien och Kosovo. Efter år av stridigheter så har turismen återigen tagit fart och resor till Kroatien, Kosovo, Makedonien och Serbien har successivt ökat i popularitet.

Makedonien som klarade sig undan kriget under de senaste åren upplevt en ökad turistström. Den lilla republiken mellan Albanien, Kosovo, Serbien, Bulgarien och Grekland är ännu inte så välbesökt av svenskar, men det finns flera skäl att åka dit. Den främsta attraktionen är Ohridsjön, vars unika växt- och djurliv samt omgivande gamla kyrkor och kloster har gett den en plats på FN-organet Unescos världsarvslista.

Skulle man nu till skillnad från oss inte ta bilen till Makedonien, så är det lätt att ta sig runt med buss i Makedonien, detta även om man inte kan något av språken som talas. Däremot gör man klokt i att plugga på det kyrilliska alfabetet, som är det rådande skriftspråket. Att kunna tyda det underlättar inte minst när skyltar och tidtabeller ska tolkas. Uppdateringen av fakta är det dock lite si och så med, så man måste ändå fråga. Saknar den man frågar besked så rings snabbt ett samtal, och så får man svar. Under sommarmånaderna kan temperaturen stiga till över 40º C. Det är då också vanligt med skogsbränder som kan innebära störda kommunikationer, lokal vattenbrist och hälsoproblem. Under vintern är det relativt vanligt att Skopjes internationella flygplats stängs på grund av dimma. Oavsett vilket så är en resa till Makedonien något som rekommenderas varmt!


Be the first to rate this post

  • Currently 0/5 Stars.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comments are closed